Saturday, December 25, 2010

Masak Ikan Talapia Goreng Sambal

Assalamualaikum...

Selamat Pagi Semua! Merry Christmas....Merry Christmas....ho ho ho ho.....Santa Claus turun dari langit dengan nak kijang terbangnye! Kenapalah Christmas ni tak hari Ahadkan...mesti Isnin dapat cuti ganti. Walaupun bukan kita yg menyambutnya...tp nak juga bercuti. he he he

Pagi ini takda info best. Citer jiwang-jiwang pun takdak. Tapi saya nk share resepi simple dengan kawan-kawan semua. Jom terjah resepi pagi ini...."MASAK TALAPIA GORENG SAMBAL".


BAHAN-BAHANNYA
  • Seekor ikan talapia saiz sederhana [basuh bersih2 dan lumur perahan limau kasturi utk hilangkan hanyir kemudian lumurkan dengan garam kunyit biarkan dalam 15 minit baru goreng - bagi garing ye]
  • 3 Sudu cilih boh [Giling Puteri]
  • Air asam jawa
  • Bawang besar
  • Bawang merah dan putih - untuk menumis [dimayang halus @ ditumbuk]
  • Gula + garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
CARA-CARANYA
  • Goreng dulu ikan talapia tu ye dan ketepikan
  • Tumis bawang merah dan putih....biar agak2 garing dan naik bau
  • Kemudian masukkan bancuhan cili boh + air asam jawa
  • Masak hingga cili betul2 garing [dah nampak minya naik tu...kira dah garinglah tu]
  • Masukkan gula dan garam - secukup rasa [kalau nak letak serbuk perasa pun ok jugak]
  • Masukkan hirisan bawang besar [hiris bulat2]
  • Bila dah masak dan rasa pun dah ok.....curahkan sambal pedas ini ke atas badan ikan talapia goreng!
Ok! Dah pun siap.....sedap dimakan dengan nasi panas....ermmmm nyum...nyum....



CK : Tiba-tiba plak rasa lapar! Ermmm nak masak ape utk breakfast ni??

4 comments:

  1. rizal : hu hu masak simple jok....takda la terror cam Cik Mat Gebu ar

    ReplyDelete
  2. hehe.
    macam sedap jehh...
    nak trylah nnt :)

    ReplyDelete
  3. Neena : sedap ker? he he he boleh la wat alas perut...

    ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!