Thursday, March 3, 2011

Cerita Belalang

Assalamualaikum....

Sharing is caring! Pagi yang indah bagi saya hari ini, jom kita layan motivasi pagi ini tentang cerita belalang. Kredit untuk Pak Ngah Farit Ismeth Emir.


++++++++++++++++++++++


Terdapat satu cerita tentang seekor belalang yang telah sekian lama terkurung dalam sebuah kotak. Suatu hari, belalang berupaya melepaskan dirinya. Dengan gembira, belalang melompat-lompat menikmati kebebasannya. Dalam perjalanan, belalang itu bertemu dengan seekor belalang lain. Belalang itu jadi hairan kenapa belalang yang ditemuinya berupaya melompat lebih tinggi daripadanya. Belalang yang pandai melompat tinggi itu kemudian menjelaskan kepadanya bahawa semua belalang yang hidup di alam bebas berupaya melompat tinggi. “Di manakah kau tinggal selama ini?” Tanya belalang itu kepada belalang yang kehairanan tadi. Pada ketika itu, barulah belalang yang selama ini tinggal di kotak sedar bahawa kotak itulah yang membuat dia tidak boleh melompat tinggi dan jauh.

Pengajarannya, kita haruslah keluar daripada kotak pemikiran negatif yang selama ini membelenggu fikiran kita. Adakalanya pegangan dan kepercayaan lapuk terlalu mengongkong kita sehingga kita menjadi rendah diri dan tidak yakin dengan kemampuan yang kita miliki. Seterusnya, belenggu kepercayaan negatif ini akan membuatkan kita tidak berani menempuh cabaran dan menyebabkan kita tidak boleh maju.CK : Mengharap setiap hari adalah indah...

1 comment:

  1. betol3... kite mestilah berfikiran positive sokmo!!! :)

    ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!