Monday, April 18, 2011

Petua : Mandi Songsang Untuk Awet Muda ....

Assalamualaikum ....

Lazimnya orang akan mandi dengan menjiruskan air bermula pada bahagian kepala. Cara mandi begini  sebenarnya akan memberikan kesan yang negatif pada kesihatan diri dan sistem saraf pendarahan otak akan mengecut kerana siraman air tersebut. Ini akan membuatkan sistem otak akan terjejas. Cara mandi biasa akan menyebabkan sistem pertahanan badan akan menjadi lemah. Mandi songsang adalah amalan membasahkan tubuh badan bermula dari kaki dan beransur-ansur membasahi bahagian atas badan kemudian diakhiri dengan kepala. (kecuali mandi hadas besar dimulakan dari siraman di kepala.)

Kebaikan dan Kelebihan Mandi Sonsang

1) Anda akan awet muda dan sentiasa kelihatan segar.
2) Bahagian otak anda akan menjadi bertambah baik untuk befungsi, kerana mandi sonsang akan mengembangkan salur darah otak.
3) Sistem pertahanan badan anda bertambah baik fungsinya untuk tahap kesihatan yang maksima.
4) Anda boleh kurangkan stress.
5) Anda boleh meninggikan daya ingatan anda.
6) Mengelakkan atau mengurangkan sakit kepala.
7) Jiwa anda akan sentiasa bersemangat.
8) Menguatkan gusi dan gigi anda.


Kredit : Pak Ngah Farit Ismeth Emir


CK : Saya selalu amalkan mandi bermula dari kaki dahulu dan naik ke atas! Petua yang mak bagi ... sampai sekarang saya amalkan. Biasalah orang lama-lama banyak petuanya. Mana yang baik boleh diambil untuk dijadikan amalan. Tiba-tiba terasa .. ermmm CK nie awet muda juga rasanya? kui kui kui .... pitam ...perasan sungguh!

Korang cubalah! Ini memang petua orang dahulu yang telah jadi amalan saya sendiri sejak sekian lama.... baik untuk kesihatan diri!

3 comments:

  1. Mmg dah jadi amalan...benda baik elok la kita ikut...EE pon awet muda(jgn muntah ijo ye)

    ReplyDelete
  2. Suke entry nie :)
    p/s Sye mndi start dri kaki

    ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!