Friday, June 17, 2011

Menjakun Dengan Kuih Tokiyo!

Assalamualaikum ...

Balik kerja tadi saya ajak Incik Babah jalan-jalan. Dia dah tahu dah saya nie asik-asik nak pi pasar malam. Tak pun pi Jusco! Tempat feberet saya. Memang saya nie suka sangat pi pasar malam. Bukan nak beli barang sangat pun ... beli pun 2-3 barang je pastu terus balik. Bengongkan ...

Petang tadi Incik Babah bawa saya pergi pasar malam kat Bukit Changgang, Banting! Dah 2 hari pi pasar malam. Semalam pi yang dekat Shell Seksyen 7, Bangi. Memang sah saya nie muka pasar malam. ha ha ha. Biasalah budak kampung ... dok bandar pun still nak juga menempek kat pasar malam. 

Kalau semalam masa kat Bangi saya beli karipap dan samosa, sedap giles karipap ngan samosa tu... tapi hari ini kat Bukit Changgang saya jumpa kuih yang tak pernah pun saya makan ... nama pun pelik! Mula tu try beli RM1 je ... dapat 5 ketul! Pastu patah balik pulak ... beli lagi 10 ketul! Siap adik ngan akak yang masak tu senyum-senyum lagi. Nampak sangat saya nie menjakun pada kuih yang satu nie ...


Inilah kuih tu. KUIH TOKIYO! Sedap tau ... dia ada inti kacang dan kaya. Mungkin korang pernah makan. Tapi bagi saya inilah kali pertama saya makan. Sedap sangat. Minggu depan Insya-Allah saya akan datang lagi kat pasar malam nie ... nak beli kuih tokiyo yang sedap!

Suka tengok pasar malam Bukit Changgang, Banting nie ... bersih tau! Tak macam kebanyakan pasar malam ... ada yang kotor sangat. Tadi saya tak beli apapun sangat ... beli tau foo fa, kuih tokiyo, sotong, udang dan sayur! Itu pun beli sikit-sikit je. Lepas tu terus balik rumah!

Saya dah jatuh cinta dengan kuih tokiyo nie ... tengok akak yang jual tu mcm senang je dia buat. Boleh lah try buat ... he he he



CK : Sakit kaki berjalan ... sebab jauh benar pasar malam nie!

5 comments:

  1. waaaa...sedap3...nak ket~ ehehe..wink3 >_<

    ReplyDelete
  2. sy pun suke g pasar mlm sn, mmg bersih dan kebanyakan yg berniaga kt sn adalah org melayu n jawa.. :)

    ReplyDelete
  3. oooo nama kuih ni kuih tokiyo kew?? x pernah ku tahu & lom pernah ku rasa...

    ReplyDelete
  4. waaaaa macam sedap. pos la kat miwa skit.. hehe =)

    ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!