Wednesday, July 13, 2011

Nasi Goreng Cili Api ... Memang Berapi!!

Assalamualaikum ...


Bekalan pergi keje pagi tadi! Sampai ada yang cakap, "awak masak nasi goreng nie sekali dengan pokok cili api ke?". Maksudnya memang pedas giles nasi goreng tuh! ha ha ha ... nasib badanlah kan! Tapi licin jugak tengok engkau makan kan ... mesti SEDAP! hehehehe ...





Disebabkan sendiri masak pedas...akhir lidah sendiri pun tak terdaya nak makan banyak-banyak. Rasa tebal bibir dengan kepedasannya! Memang berapilah ....




Hari-hari bawa bekal! Bukan nak jimat badget sangat. Tapi dah tak boleh blah dah tekak dengan makanan kat kafe tu. Kalau terpaksa je baru rajinkan kaki comel ku melangkah ke kafe. Kalau tak memang rela bangun 6:00am setiap hari buat nasi goreng atau bihun goreng. Malas sikit je ... masak nasi putih dengan ikan bilis goreng pastu letak sambal. Cukuplah!

Tapi kalau mood terlebih rajin, lebih rela merantau dari satu kafe ke satu kafe di Putrajaya. Bukan selalu ... kadang-kadang je! Kalau selalu rasanya banyak pula masa terbazir hanya semata nak beli makanan pagi.

Sementara masih bujang nie, bangun pagi masak masih boleh lagi. Harap-harap kekallah bila bertemu jodoh nanti. Kekal sampai bila-bila. Amin!  Saya bukannya rajin sangat, tapi bila memikirkan perlu mengisi perut sendiri, so setakat masak simple-simple memang tak kisahlah. Janji boleh diterima tekak dan terus ke perut comel nie. Ahaks ... 


Tips kalau korang nak buat breakfast pagi-pagi. Tak payah susah-susah bangun awal pagi kul 5:00am tu. Menyusahkan bangun awal sangat. Pukul 6:00am pun masih sempat ...


Siapkan semua bahan-bahan masakan sebelum masuk tidur! Potong dan bersihkan semua bahan-bahan dan simpan dalam fridge. Kalau rasa nak masukkan daging/ayam ... tumis je malam tu sebelum nak tidur. Esok paginya panaskan semula ... baru masukkan nasi sejuk atau bihun/mee/kuewteow. Haaaa mudahkan!!



Jom try masak breakfast hari-hari ... ! Lagi bersih lagi jimat ... Terima kasih baca sampai NOKTAH YANG TERAKHIR!



CK : Mengantuknya mata nie ....

9 comments:

  1. uwwwaaa...saje je kan kasik kite terliur lagi. ade kang ajak mr.z g putrajaya kangggg. ngeh3.

    ReplyDelete
  2. @hani > hahahhaha lawak laaaaa

    ReplyDelete
  3. rara kalau lah msk nasik goreng,ntah kul bape pulak lh smpai opis.

    ReplyDelete
  4. rara kalau lah msk nasik goreng,ntah kul bape pulak lh smpai opis.

    ReplyDelete
  5. salam


    masak sendiri juga...sbb tekak tak leh terima makanan luar...huhuh....


    Tulisan syira--++Tutorial: Reply To Comment++

    ReplyDelete
  6. sedapnyeee hehehe..dulu rajin gak bawak bekal tp skang malas dh hehehe

    ReplyDelete
  7. awak..nak sepinggan!!!sj je..bg org terliur..xcukup kain nak lap ni...

    ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!