Wednesday, October 19, 2011

Petua : Menghilangkan Dagu Berlapis

Assalamualaikum ...


Sharing is caring! Petua untuk menghilangkan dagu berlapis. Khas untuk pembaca yang dagu berlapis macam aku juga. Jom kita beramal, mana tahu kot lepas nie hilang lapis dagu tu. Tak adalah nampak chubby sangatkan ...
Dagu berlapis bukan saja terbentuk daripada kesan makan berlebihan. Banyak faktor lain yang membantu, menyumbang atau menyebabkan ianya terjadi termasuk cara duduk dan berjalan yang tidak betul.

1. Cuba jangan membongkok atau tunduk ketika duduk, berdiri atau berjalan. Pastikan belakang tegak mendagu sentiasa.

2. Jaga pemakanan supaya tidak berlebihan. Orang gemuk lebih mudah mendapat dagu berlapis. 

3. Urut dagu menggunakan pergerakan dari bawah ke atas. Urutan boleh membantu mengetatkan otot dan merangsang peredaran darah. 

4. Lakukan senaman dagu dan leher bila-bila ada waktu yangg terluang. Waktu yang terbaik ialah pagi sebaik bangun dari tidur, malam ketika menonton tv , atau ketika di pejabat. 

 
PANDUAN UNTUK WANITA
 
1. Pastikan anda menyertakan bahagian dagu dan leher setiap kali membersih, menyegar dan melembap.

 
2. Solekan juga perlu terselaras ke leher dan bahagian bawah dagu. Pastikan bedak alas disapukan rata hingga ke bahagian ini.

3. Jangan sapukan bedak alas di bahagian leher dengan menggunakan teknik dari atas ke bawah. Gunakan pergerakan dari bawah ke atas. 

4. Dagu adalah antara bahagian muka yang paling berminyak dan banyak terdapat pundi minyak di situ. Masalah minyak terkumpul di bahagian dagu adalah perkara biasa. Pastikan ia dibersihkan dan dijaga dengan betul. 

 
SENAMAN DAGU
 
1. Berdiri tegak dan lihat ke hadapan. Menggunakan belakang telapak tangan, lakukan pergerakan menyepak bergilir-gilir dengan tangan kiri dan kanan. Lakukan sebanyak 40 kali. 

2. Berdiri tegak dan lihat ke hadapan. Jelirkan lidah sepanjang yg boleh. Ulangi sebanyak 10 kali. Pasti anda akan alami kesannya kerana otot di bahagian leher akan berasa tegang dan ketat. 

3. Menggunakan otot muka dan leher, cuba angkat bahagian bawah bibir melewati bibir atas sejauh yang boleh. Ulangi sebanyak 10 kali.
Sumber : Pak Ngah Farit Ismeth Emir (FB)


CK : Dah macam kuih lapis dah dagu nie

5 comments:

 1. slm pagi!! owh hubby tercari2 petuan nak hlgkan dagu berlapis...kite kata pakailah losyen mustajab ngeeee...

  bolehlah suruh hubby try petua di atas tu...mesti comel bila lelaki terpaksa lakukan teknik urutan utk hlgkan dagu berlapis hahahaha

  ReplyDelete
 2. Aiks? Bkn idung ke plg bminyak.. Lau liyana hidung ni ley perah wat goreng cekodok minyak die.. Hehehe..

  ReplyDelete
 3. bgus la. sy ada double chin. hahaha

  i loike ur new background.

  ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!