CIK PUAN BELOG KAYA RAYA

Cik Kamoo. Seorang isteri yang kecik molek tapi bercita-cita besar. Mudah menangis dan sensitive. Simple & Ordinary & Kadang-Kadang Extraordinary. Loving person. Loyal. Hakikatnya seorang yang pendiam. Suke gigit kuku dan order air suam. . Love traveling, cooking & blogging. Suka pada kerja sendiri. Part time blogger. Atkiners. Sentiasa berfikiran kejayaan itu datang dengan usaha yang gigih & dengan izinNya.

Belog yang asyik tayang gambar makanan sedap, sederhana sedap dan kurang sedap. Walaupun cik puan belog nie bukanlah pemakan sangat pun oghangnye. Harap maaf kalau semua ini buat korang terliur!

MEREKA YANG KAYA BERJAYA!

Thursday, June 14, 2012

DIET : MENU YANG PALING SELAMAT UNTUK ATKINS DIET


Assalamualaikum ...




Untuk sesapa yang nak cuba atkins diet nie, kat sini aku share menu yang paling selamat untuk korang makan. Aku amat berterima kasih kepada geng-geng Kelab Diet Atkins sebab dorang share menu nie untuk memudahkan urusan diet aku. 

Masa mula-mula tempoh induction, memang aku follow sejibik menu paling selamat. Makan pun semua kukus and grill je. Tapi bila berat dah banyak turun ada juga yang aku tercilok menu yang tak selamat, tak selalulah ... cumanya dalam 3-4 hari ada sekali je. Then buat induction semula *risau berat naik balik*. Biasanya kalau tercheat pun, berat tak akan naik ... kalau cara cheat tu memang betul caranya.


MENU PALING SELAMAT(MAKAN SAMPAI PENGSAN PUN BOLEH)
  • TELUR
  • IKAN
  • AYAM
  • LEMBU
  • KAMBENG
  • PUYUH
  • UNTA
  • UDANG
  • MINYAK SAWIT
  • AIR KOSONG 6 LITER
  • BUTTER
  • MAYONIS(CARB PALING LOW, 1 SUDU SEHARI SUDAH)
  • SATE BUATAN SENDIRI(NO SUGAR)

MENU KENA HATI-HATI(BOLEH MAKAN)
  • SAYUR
  • GARAM
  • BAWANG
  • KUNYIT
  • CILI
  • SANTAN ORIGINAL
  • REMPAH BELI KAT KEDAI (SANGAT TAK DIGALAKKAN)

TIDAK DIGALAKKAN(SLOW KAN PENURUNAN)
  • SEGALA JENIS FAST FOOD, PROCCES FOOD

PALING TAK SELAMAT(HANCUR KETOSIS)
  • SATE BELI KAT KEDAI
  • GULA
  • TEPUNG
  • NASI
  • BUAH
  • SOS

KALAU NAK SELAMAT...IKUT YG PALING SELAMAT...




Aku telah disarankan oleh member untuk masuk gym dan mula membuat senaman yang wajar kat sana. Sebab bila berat dah turun hampir 10kg ... dia dah mula statik pulak. Geram pun ada! But nak pergi gym, non hado genglah pulooooook!


Rasanya kalau nak pergi gym sorang yang payah, kenalah beli peralatan senaman sendiri. Tak pun dah kena start jogging dengan sungguh-sungguh!! Setelah diselidiki, aku kurang bersenam dan ia menjadi punca kenapa berat statik jooooo .... haissssssssssssshhhhhhhhhhhhhhhhh.




Kalau kat rumah .... gaya senaman cam kat bawah nie je, sonang aih! Janji rajin nak buat, ye dak???


Yang nie kadang2 wat juga ...




Yang macam nie jarang sket ... *malas kot aku nie ... keh keh keh*

Yang macam nie, kena cari teman hidup!



"Hendak seribu daya!! Takkan dapat sagunya kalau tak dipecahkan ruyung .... pandai-pandailah kau fikir wahai diri sendiri!!!"








 



CK : Semalam beriya menerai baju kebaya dan baju kurung moden yg dah 2-3 tahun tak dapat pakai, alhamdulillah dah muat, so pasnie pi keje memang leh pakai kebayalah. Rindu gilerlah dengan kebaya aku tu!!!

29 comments:

  1. cik kamoo weh!!!buah xleh makan ke? huhu, kros ingat makan buah le bagus utk diet. ke buah2 tertentu je. btw envy nye blh turun 10kg

    ReplyDelete
  2. hari ni ada org tegur kita. katanya nampak kurus! hahah! senang hati je rasa

    ReplyDelete
  3. kite pernah buat diets atkins ni 2 minggu je. turunlah 3 kg. pastu tak buat dah sebab tak tahan. hehehee :D

    ReplyDelete
  4. Cari2 menu diet atkins terjumpa blog cik kamoo rempit kehidupan...

    Thanks 4 info, hrp2 shima berdisplin tuk memulakannya... Insyaallah...

    Wish me luck (^^,)

    ReplyDelete
  5. Best2....bgus mklumat....

    **saya org baru.....nk berdiet....follow2

    ReplyDelete
  6. You...air kosong 6 litre kah...pengsan!

    ReplyDelete
  7. You...air kosong 6 litre kah...pengsan!

    ReplyDelete
  8. @izieradziah Kalau tak mampu, mulakan dengan 2-3 Liter sehari dulu ....

    ReplyDelete
  9. Cik Kamoo...best terjumpe belog awak, sye pun baru 2 day induction, mmng fening nk mkn ape..follow2 awak yer

    nak tanya boleh:)
    1) sosej x leh mkn ke, coz ade sosej yg karb agak rendah..1.1mg

    2)Burung puyuh bole kan, telur dia boleh tak??hehe

    ReplyDelete
  10. Tq dear dtg sini. Masa induction akk ambil je sosej. itu paling mudah bg akak. tpi sebenarnya tak digalakkan sbb ia melambatkan proses penurunan. Telur semua boleh makan...telur puyuh, ayam itik...sumer boleh.

    ReplyDelete
  11. Pg sosej.tgh hari ayam grg n syr.mlm sup syr.tp brt xtrn pn

    ReplyDelete
  12. Pg mkn sosej.tgh hari aym grg n syr.mlm sup syr.tp xtrn pn brt.ngn sd11 tu lgi sy amik

    ReplyDelete
  13. Pg sosej.tgh hari ayam grg n syr.mlm sup syr.tp brt xtrn pn

    ReplyDelete
  14. Noor Asikime ... kena makan jgn lebih 20grm carb sehari dan minum air kosong sekurang2nye 4L sehari. dah berapa lama diet?? Induction dalam 2 minggu dan tgk mcm mana penurunan ... klu tak turun maybe ada salah kat menu yg diambil

    ReplyDelete
  15. hmm.. saya student yg nak cuba mengamalkan diet atkins ni. saya tahu kita bole makan ayam, telur n so on. But i was wondering, macam mana nak masak semua tu? Pakai minyak bole ke? telur tu goreng2 je ya? ayam tu pun? or i shud panggang ayam tu? telur setengah masak hari2 bole tak? TY! =)

    -eve-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam, telur atau ikan boleh je digoreng, bakar, kukus, sup dan tomyam...
      Masakan berkuah mcm masak lemak cili api, kari, masak merah boleh je ... tp bila makan jgn amek kuahnye.

      Kalau ayam masak merah tu sy prefer basuh dulu ayam tu...gehehe

      Delete
  16. Replies
    1. Sebabnya dalam buah ada gula yg tersembunyi. atkins nie kita tak amek gula dan kurangkan karbo supaya lemak dalam badan kita boleh dibakar menjadi tenaga....lebih kurang camtulah.

      Delete
  17. Saya dah 5 hari ber'Atkins' so far ok sgt...da lost 3kg..badan da rase ringan..dlu badan byk sgt angin...

    ReplyDelete
  18. sis, macam mana kalu kita amalkan diet atkins ni tapi still makan benda manis sekali sehari?

    ReplyDelete
  19. Assalam..

    Air utk bfast apa ye biasa awak amik? Akak kalau xdapat nescafe jadi tingtong la jugak sehari tu..

    ReplyDelete
  20. Assalam

    Air apa awak amik masa bfast ye? Akak kalau x kena nescafe masa bfast rasa tingtong jugak seharian tu...hehe camana ye?

    ReplyDelete
  21. W'salam kak. Sy pun penggemar nescafe mcm akk juga. So, bfast biasanya saya tetap minum nescafe o nipis tanpa gula. Dah lama2 sedap pula nescafe o nipis takde gula ni. cubalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh ok..asalkan x bergula n x bersusu ye..kena cekal ni..hehee
      Jazakillah cik puan rann

      Delete
    2. Ooo maksudnya boleh lg minum cuma tanpa gula n tnpa susu..
      Kena cekal ni..hehe
      Jazakillah cik puan rann

      Delete
    3. Ohh ok..asalkan x bergula n x bersusu ye..kena cekal ni..hehee
      Jazakillah cik puan rann

      Delete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!

CERITA HOT SPOT!!