Wednesday, June 27, 2012

MARI BELAJAR POTONG SEEKOR AYAM ...

Assalamualaikum ...





Adik-adik sekalian, selamat pagi! Meh sini ahkak nak ajaq hangpa semua potong ayam. Ahkak pun pestime sebenarnye potong ayam sekoq. he he he saja nak nak tunjuk pandai kat sini, padahal baru pestime. Boleh ka lagu tu?? 


Cerita pasai ayam nie dah lama terperuk. Ayam pun dah selamat dalam perut aku ha. Untuk pengetahuan, ini memang pestime aku potong sekoq ayam sendiri. Selalunya kalau beli ayam sekoq, aku suruh tauke ayam tu potong siap-siap. Nak potong 4 ka ... potong 8 ka ... potong doblas ka ... suruh ja!! Aku bawa balik kasi cuci bersih dan simpan. Senangkan?


Tapi, ayam yang si teman nie beli kat aku ... memanglah kau nak duga aku kan teman kan ... kan ... !! 2 minggu lepas si teman pi Waterfront PD, pergi pula malam ngan pamily dia rasanya. Kat waterfront ada lah pasaraya segar tak salah aku. Dia pun call, "awak nak ayam tak? sayur ke hape ... ?". Aku pun on ajelah!! Rezeki jangan ditolak ... he he he!


Kul doblas malam baru dia sampai Putrajaya then terus hantar depan rumah. Special delivery betullah si teman nie ... sweeeeet :=)!!. Tapi takdelah malam tu juga aku basuh ayam tu. Simpan dalam fridge dulu. Esoknye lepas balik kerja baru aku kuarkan ayam tu dan lembutkan. Masa tu aku tak perasan lagi yang ayam yang dia beli tu tak potong pun ... cam kat bawah nie!!


Ayam bogel ... seksinye!!

Sekali kau bila dah lembut ayam tu, aku kuarkan dari plastik! "Mak aih ... ayam sekoq!!". Aduuuuus ... camne nie?? Aku tak reti potong. Selalu beli yang dah siap potong. Terus hati nie syak wasangka, "mamat nie memang nak duga aku tullah ... ke saje nk kenakan aku nie ... hua hua hua!!".
 


Sedih aku time tuh, macam muka ayam nie. hu hu hu. Terus aku call si teman, "awak ... apsal ayam nie tak potong lagi?? Macam mana saya nak potong nie ... agak-agaklah, saya tak retilah!".

Dia kata, "kalau tak pandai, kang saya pi ambil ayam tu and potongkan ...!". Tak payah ... tak payah ... akan aku usahakan! hu hu ayam dah kat rumah aku, kang pi mai pi mai ayam tu terus tak jadi masak! Masaklah kot tengah jalan. So, aku decide ... usaha sendirilah!!

Korang jangan gelakkan aku sebab tak pandai potong ayam ye .....


Dia kata salah potong ayam camnie ... salah??? Salah tapi masak, makan ...rasa sedap sama je :=)


Aku terus potong 2 ayam nie ... dari kepala terus ke cenonet ayam. Pastu potong lagi 4 sebelum potong kecik-kecik. Bila aku cerita camne aku potong ayam kat si teman ... dia kata cara aku potong ayam tu salah!! "Bukan potong camtu, cer tengok tauke ayam potong ... terus potong kat belakang ayam tu kiri ke kanan atau sebaliknye". 


Minggu lepas dia bawa aku pi Pasar Borong Selangor beli ayam semata-mata nak tunjukkan cara ayam dipotong. Siap cakap, "ha tengok tu dia potong macam mana .... datang pasar selalu, tapi ayam tak reti potong. macam mana nie? Belajar ... esok esok senang nak masak kat rumah mak mentua"


Ok ... cair taik telinga aku time tu, leleh!!


Rajin anak mak :=)


Ini ayam yang siap potong dengan cara yg salah katanya. Siap bersihkan. Ayam nie kalau nak hilangkan bau dia, sila basuh dengan tepung ye. Mak aku cakap. Aku punya style kalau bersihkan ayam ... dah siap-siapkan bahagi bekas. Ini memang cara-cara aku menyimpan ayam. Isi ayam sahaja satu bekas, tulang sahaja satu bekas, paha ayam satu bekas ... masa bahagi bekas tu dah decide dah ayam tu nak masak apa. Kalau nak masak, kuarkan sebekas dan rendam. So, tak usik ayam yang lain dan ayam-ayam lain takkan tercemar dengan bakteria.



Lepas nie, mak mentua kasi 10 ekor ayam pun aku boleh potong baik punya. Dah belajar dari tauke ayam dekat Pasar Borong Selangor haritu .... he he he he, tak tahu tanya ... tak pandai belajaq! Jangan malu malu ...



#dah tua tua tak pandai potong ayam .... sangat baguskan???






CK : Satu pengalaman!!

17 comments:

  1. tak pernah potong sekor ayammm......

    ReplyDelete
  2. keh keh keh saya paling tak suka potong ayam...basuh pakai tepung tu memang saya amalkan dari dulu, petua mak jugak...sama la mak2 kite nih..hehhee
    saya follow kamo! :)

    ReplyDelete
  3. Uhh seb baik sy dah reti potong ayam.. Tp nnti nk soh bangla kat giant tu gak potongkan.. Dah ade servis potongkan kt situ.. Huahuahua-

    ReplyDelete
  4. owh hebat juga ni....nampak mcm mudah tapi kalau tak reti...sah2 bhgn yg dipotong akan kelihatan cacat sedikit

    ReplyDelete
  5. Aku belajar potong ayam dari channel AFC kat Astro.Hahaha.

    Part paling best,aksi potong peha dengan aksi buat fillet dada ayam.

    ReplyDelete
  6. Cik mama masa umur 12thn dah belajar sndri potong ayam, coz mak abah meniaga, kna jaga diri sndri dan adik2.. skg dah klu ptog ayam kjap jerr.. hehehehh.

    Eh dear nak tnyala, msa diet ni mkn mayones apa yer.cik mama ambik lady's real mayo, ok tak.??

    ReplyDelete
  7. kwang kwang kwang....CK! kite pon tak pandai potong ayam! selalu kalo gi kedai ke minta dia potong siap2. balik rumah cuci2 aje. kalo tak pon beli part peha je. senang!

    ReplyDelete
  8. Baguslah ayam tu diasing-asingkan macam tu time nak masak nanti tak payahlah kita nak keluarkan semua sekali dari dalam esbok.

    ReplyDelete
  9. @Bitt (double IS) tak suka tp terpaksa buat sbb suka makan ayam ..gaaggaga

    ReplyDelete
  10. @Liyana Zahim hebat2 .. dah ada assistantkat giant wat pe penat2 nk potongkan ...

    ReplyDelete
  11. @Telor Power nampak mudah tp agak susah klu tak pandai...hehhehe

    ReplyDelete
  12. @Telor Power nampak mudah tp agak susah klu tak pandai...hehhehe

    ReplyDelete
  13. @Cik mama wau masih kanak2 dh pandai potong ayam...


    p/s sy amek lady's choice yg biasa tu

    ReplyDelete
  14. @Nuwairani Ismail tak pandai kena belajaq jugak nie ... :=)

    ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!