Saturday, August 11, 2012

PETUA WANITA UNTUK ELAK DARI SIKAP MENGUMPAT

Assalamualaikum ...
Isu mengumpat ini telah menjadi perkara biasa di kalangan kita. Tahu mengumpat itu berdosa, tapi mulut tetap gatal nak mengumpat. Kenapa?? Tepuk dada tanyalah diri ... jangan tanya selera. Selera manusia nie macam-macam. Kalau tanya selera, hancurlah hidup kita!!


Jadi, aku nak sharing is caring cara untuk elak diri kita daripada mengumpat. Untuk pesanan kepada diri aku juga. Manusia nie kalau tak ditegur, kalau tak diingatkan akan sentiasa lupa. Lupa untuk melakukan kebaikan! Lupa untuk memperbetulkan diri sendiri. Jadi, jom kita sama-sama betulkan apa yang salah. Betulkan yang salah dan biasakan yang betul. Insya-Allah, hidup kita akan peroleh keberkatan. 

Ibnu Abbas pernah berpesan:-

1. Jikalau engkau hendak menyebut-nyebut cela orang lain, maka cubalah dahulu engkau ingat-ingatkan dan sebut-sebutkan cela-cela yang ada dalam dirimu sendiri 

2. Menginsafi benar akan akibatnya yakni kemurkaan Allah S.W.T; seksa orang yang mengumpat dan takut ancaman-ancaman yang akan dihadapkan pada dirinya. 

3. Sibukkan diri mengubati kekurangan diri supaya kelemahan dan kekurangan tersebut tidak diumpati. Oleh itu tidaklah sibuk hendak mengubati cela orang lain. 

Sabda Rasullah S.A.W: “Berbahagialah seseorang yang disibukkan oleh celanya sendiri daripada melihat-melihat cela orang lain.”

4. Ubat yang paling mujarab ialah kekuatan keimanan dalam jiwa kerana kekukuhan iman ini sahajalah yang akan dapat menghindarkan dari segala cakapan buruk.


Sumber : ePetua

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!