Monday, March 24, 2014

KUCING

Assalamualaikum ...


Hye ... hye! Jumpa kali ni nak kisahkan hal kucing. Aku tak bela kucing. Dok apartment milik Kerajaan ni janganlah sesuka membela binatang. Ayam tak boleh bela. Kucing boleh bela secara sembunyi-sembunyian. Kalau kena tangkap dengan BPH sendiri jawablah kan ...Walaupun tak dibenarkan membela binatang belaan, tapi aku tengok ada je kucing terbiar dekat area apartment aku ni. Bukan sekor ... tapi berekor-ekor. Manalah datang yek?

Kadang bila aku balik rumah kucing ni pun ikut sama masuk lift! Aiyak ... kenalah bawa dia sama naik tingkat 3. Tapi nak bagi masuk rumah tu semestinya idak. Aku pun tak tahu entah-entah kucing nie bertuan. Kang tuan dia serang pula. Tak pasal-pasalkan ...

Sejak aku kahwin jarang-jarang sangat dah jumpa kucing berkeliaran dekat apartment. Tapi ada satu hari tu, masa balik kerja ... ada sekor kucing ni ikut aku and hasben masuk lift. Hasben aku relaks je ajak dia masuk lift sama. Aku tak kisah sebab kat kampung dulu ayah bela kucing. Dia jelah yang rajin mandikan kucing. Kami anak-anak setakat bagi kucing makan dan main-main je ngan kucing tu. 

Kucing yang ikut aku dan hasben, menonong je membontot. Kami keluar lift, dia pun keluar. Dah tu nak ikut masuk rumah. Alooolooo, kalau ikut hati nak je bawa kau masuk rumah, kasi mandi! Tapi tak bolehlah kan ... kang kau tak nak balik, pastu berry berry dalam rumah. Oh no no no! Sapa nak basuh pulakkan. Kalau kat rumah aku ada pasir kucing boleh letak kau kasi berry berry memang aku takde hal punya. Hasben aku plak baik hati, suruh aku ambil ikan bilis dan air putih kasi kucing ni makan dan minum. Aku syak kucing ni macam lapar. Dah la sekarang ni panaskan. Dan aku pun terfikir dia ni makan kat manalah agaknya.


Ikan bilis letak je kat lantai. Tak sempat nak cari suratkhabar buat lapik sikit. Nampak sangat kucing ni ke hulu ke hilir macam lapar semacam kan. Lepas tu letak air sebekas. Bukan main lagi dia menjilat air. Mesti dahaga terlampau neh!


Kucing ni lebih banyak minum dari makan. Ikan bilis tu sebenarnya tak habis pun dia makan. Jamah sikit je. Tak sedap kot? Ke ko nak friskies sayang oi? Rumah mak takde friskies okeh, mak tak membela kucing pun.


Lepas sudah makan dan minum, kucing ni datang jengah muke kat depan grill rumah. Nak ucap terima kasih la kot kat hasben sebab kasi dia makan. Nasib baik dia just lepak je depan rumah je. Tengok muke dia macam kesian sangat. Terbiarkan? Kalau kasi mandi mesti comel.

Kalau aku dok rumah teres, mesti aku bela ini kucing! Kasih mandi bagi comel secomelnye. Sejak bagi dia makan dan minum, lepas tu kami dah tak jumpa dia dah. Manalah dia pergi agaknye ...






p/s: Dia pun makhluk Allah juga, dia pun tahu rasa lapar dan dahaga.


2 comments:

  1. Kesian dia..uhuhu..walau dimana dia berada harap sihat sejahtera selamat hendaknya...

    ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!